Fietsen Werkt! De winnaar van spitsbrekers is Medisch Spectrum Twente

Leuk nieuws! Medisch Spectrum Twente heeft de finale van Spitsbrekers gewonnen. De jury vond het beleid van het bedrijf de meest effectieve manier om verkeersdrukte tegen te gaan.  

MST ligt midden in de binnenstad van Enschede. Je kunt wel raden dat parkeren voor de medewerkers hier niet gemakkelijk is. Gerrit van der Kolk, HR-beleidsadviseur vertelt: “We hadden te weinig parkeerplaatsen voor onze medewerkers, dus stonden we voor een besluit: gaan we de parkeerplaats verplaatsen of gaan we nadenken over een andere oplossing? We hebben de koppen bij elkaar gestoken en zijn aan de slag gegaan.

Het bedrijf besloot om het parkeertarief te verdubbelen en het gebruik van de fiets te belonen. Gerrit: “We pakten het dus tweeledig aan: een beetje automobilisten plagen en fietsers juist stimuleren. Voor fietstimulering hadden we nog een plan nodig. Daarom hebben we contact gezocht met een lokale fietenhandelaar en voorgelegd waar we naar opzoek waren.”

Het resultaat werd een chipkaart waarmee je geregistreerd wordt als je in de fietsenstalling binnenkomt en weer weggaat. Hiermee kunnen de collega’s punten verdienen. Gert: “Bikies noemen we ze. De chip zit in het voorwiel van de fiets en klik je gemakkelijk in de spaken. Iedere medewerker heeft een uniek nummer. Daarmee is de connectie tussen de fiets en de medewerker gemaakt. Eén keer per 24 uur worden punten toegekend aan je chipkaart. Dus als je tussendoor gaat lunchen, of om wat voor reden dan ook een ommetje maakt op je fiets, is dit goed voor de beweging, maar telt het helaas niet mee voor de punten.”De fietsenhandelaar heeft alles geregeld en een webshop gebouwd. Daarop kunnen de medewerkers inloggen, hun punten zien en allerlei producten kopen. “Meer dan de helft van onze medewerkers doet mee, dus het beloningsprogramma werkt erg goed. En daar zijn we trots op!”

Deze website is eigendom van provincie Overijssel