De processierups is overal

Lint om de bomen, rode bultjes op je armen, overal jeuk… de processierups domineert het land. We geven je graag wat meer informatie over deze rups. Zo ga je goed voorbereid op de fiets door de natuur.

Hoe werken die beestjes eigenlijk?
De rupsen hebben zo’n 700.000 haartjes die ze loslaten wanneer ze zich bedreigd voelen. De haartjes worden meegenomen in de wind en voordat je het weet heb jij er last van. De haartjes komen op je huid, in je ogen of in je luchtwegen. Daar krijg je een allergische reactie van: rode jeukende bultjes, kriebel in je ogen, hoesten, enzovoort.

Jeuk! Wat nu?
Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen, dus zorg voor een goede bedekking van je huid als je op de fiets of wandelend op pad gaat. Probeer eikenbomen zoveel mogelijk te vermijden. Ga ook niet op de grond zitten in de buurt van eikenbomen. Is het dan toch zo ver? Spoel af met water, was je kleding heter dan normaal, smeer aloë vera of menthol op de huid. Houd je veel last van ongemakken? Bezoek dan een huisarts.

Kaart
In het artikel van de Stentor vind je de kaart waarop staat aangegeven waar de rupsen zich bevinden. Heb je zelf een plek ontdekt? Geeft het door. Zo helpen we elkaar!

Deze website is eigendom van provincie Overijssel