Doortrappen

Wat is Doortrappen?
Doortrappen is een programma voor fietsende senioren. Deelnemers worden gestimuleerd om op een veilige manier te blijven fietsen. Fietsen is gezond en iedereen zou dit zo lang mogelijk en veilig moeten kunnen doen.

De kracht van Doortrappen is dat het inspeelt op het lokale netwerk rondom de oudere, van de lokale fietsenmaker tot de bridgeclub. In acht stappen wordt de oudere onbewuste fietser (“ik wist niet dat ik onveilig fietste”) een bewuste ambassadeur van Doortrappen (“ik fiets veilig en raad het iedereen aan”).  

Effecten
In vier gemeenten zijn de pilots uitgevoerd: Alphen aan den Rijn, Amersfoort, Amsterdam en Ouder-Amstel. Het aanhaken op de lokale netwerken lijkt effectief te zijn: het bereik is groter dan de traditionele manier van het organiseren van een fietsles. Oudere fietsers voelen zich aangesproken door Doortrappen omdat het ’van- en door’ de oudere fietser is. De verbinding van fietsveiligheid met bewegen maakt de boodschap aansprekender. Momenteel doen 17 gemeenten mee en dit aantal blijft toenemen.

Meedoen?
Ga naar de website van Doortrappen om in jouw gemeente met Doortrappen aan de slag te gaan. Op de website vind je onder andere een handleiding voor gemeenten, posters en gesprekskaarten.

Voor meer informatie kan je een email sturen naar het landelijk programmabureau of de regionale kwartiermaker

Deze website is eigendom van provincie Overijssel